Tηλέφωνα επικοινωνίας :

22510 - 93454

22510 - 93037

22510 - 93045


Φαχ επικοινωνίας :

22510 - 93701

22510 - 93045

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο :

info@evergetoulas.gr




Διεύθυνση Δημαρχείου :

Συκούντα

τ.κ 81.100

Λέσβος - Μυτιλήνη


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ευεργέτουλα στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.evergetoulas.gr

 

ΛΕΣΒΟΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ......

Ένας από τους δήμους, ο λιγότερο γνωστός, κρύβει τις περισσότερες ομορφιές της περιοχής: ο Δήμος Ευεργέτουλα, που αποτελείται από τα χωριά Ασώματος, Ίππειος, Κάτω Τρίτος, Κεραμειά, Λάμπου Μύλοι, Μυχού και Συκούντα. Κάπου 3.500 άνθρωποι ζουν στα χωριά αυτά, μόλις 16 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα της Λέσβου.

Ζουν από τα αγαθά της πεδιάδας με τα περιβόλια και τα οπωροφόρα, αλλά και από τον ελαιώνα. Διαβαίνοντας τα χωριά ο επισκέπτης συναντά πηγές, παραδοσιακές βρύσες, ρυάκια που καταλήγουν στον ποταμό Ευεργέτουλα και τον υγροβιότοπο στην περιοχή Ντίπι, όπου ο ποταμός συναντά τον κόλπο της Γέρας. Το όνομα του ποταμού, που πηγάζει στις πλαγιές του Ολύμπου, δηλώνει και την ευεργεσία του στην περιοχή.

Το πιο όμορφο χωριό του δήμου Ευεργέτουλα είναι ο Ασώματος, ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο. Σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της λεσβιακής ενδοχώρας, που διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική του ταυτότητα. Πλακόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα διώροφα σπίτια, βρύσες και η πλατεία με την εκκλησία που χρονολογείται από το 1796, που είναι αφιερωμένη στους Ασώματους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Ένας σταθμός για τον επισκέπτη είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), το μοναδικό στο νομό Λέσβου, που στεγάζεται στα παλιό δημοτικό σχολείο- ένα κτήριο χτισμένο το 1927. Το ΚΠΕ λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρει ουσιαστικό έργο στην προσπάθεια ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές των σχολείων της Λέσβου, αλλά και σε παιδιά από όλη την Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν.

Οκτώ χιλιόμετρα από τον Ασώματο βρίσκεται μια περιοχή απίστευτης φυσικής ομορφιάς, οι Άγιοι Ανάργυροι. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1881, σε μια κοιλάδα απ΄ όπου περνά ένας παραπόταμος του Ευεργέτουλα. Μια κοιλάδα με πλατάνια, πεύκα, κερασιές, περιβόλια και κάθε λογής βλάστηση. Περιβάλλον που μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο πως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της Λέσβου είναι η φύση της…

Το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Ευεργέτουλα είναι το Ίππειος. Χτισμένο ανάμεσα σε περιβόλια και ελαιώνες, που ανθίζουν χάρη στον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο πως στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή Ύδατα, βρίσκεται σήμερα το κυριότερο αντλιοστάσιο ύδρευσης του Δήμου Μυτιλήνης.

Η ονομασία του χωριού αποδίδεται στα άλογα που εκτρέφονταν παλιότερα στον κάμπο, αν και ενδέχεται να οφείλεται στη λέξη «υπτίως», που σημαίνει αυτό που είναι πεδινό.

Μόλις 3 χιλιόμεμτρα από το Ίππειος, στη διαδρομή προς την Αγιάσο, βρίσκεται η περιοχή Μυλέλια, όπου λειτουργεί νερόμυλος που κινείται από τις πηγές του Ένθρονου. Στον χώρο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να δει τις μυλόπετρες που είχαν παλιά τα λιοτρίβια και να επισκεφτεί το φροντισμένο «Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων»- πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Από τον δρόμο που ξεκινά από το πάρκο του Ιππείου οδηγούμαστε στο χωριό Συκούντα, που είναι και η έδρα του Δήμου Ευεργέτουλα. Στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν «Συκούς», καθώς οι ντόπιοι καλλιεργούσαν συκιές. Κάποτε ήταν ένα από τα πιο μεγάλα χωριά του νησιού. Υπάρχουν έγγραφα από την εποχή της τουρκοκρατίας, στα οποία η Συκούντα αναφέρεται ως η δεύτερη σε πληθυσμό «χώρα», μετά τη Μυτιλήνη.

Επίνειο της Συκούντας είναι η περιοχή Ντίπι (Ντιπ, το λένε οι ντόπιοι). Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, πολλά οικιστικά λείψανα στην ευρύτερη περιοχή, σήμερα χαρακτηρίζεται από τα παλιά βιομηχανικά κτήρια και τις αποθήκες, που μαρτυρούν την εμπορική σημασία της περιοχή. Εδώ βρίσκεται ο υγρότοπος στο δέλτα του ποταμούο Ευεργέτουλα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη.

Το Κάτω Τρίτος είναι ένα γραφικό χωριό στη δυτική πλευρά του Κόλπου Γέρας, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του ελαιώνα. Πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν τον επισκέπτη σε ένα «μπαλκόνι» με θέα τον Κόπλο της Γέρας και την πεδιάδα μέχρι τις εκβολές του ποταμού Ευεργέτουλα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το εξωκλήσι του Ταξιάρχη, ένα από τα τρία βυζαντινά που σώζονται στη Λέσβο.

Η περιοχή Πηγαδάκια είναι το παραθαλάσσιο κέντρο αναφοράς του Δήμου Ευεργέτουλα και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ενδιαφέρουσα τουριστική ανάπτυξη. Φιλόξενες και καλόγουστες οι ταβέρνες κοντά στην θάλασσα, συνίστανται ανεπιφύλακτα. Εδώ ο επισκέπτης θα γευτεί φρέσκο ψάρι μετά το μπάνιο στα νερά του Κόλπου της Γέρας. Ολόκληρη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος διότι έχουν εντοπιστεί λείψανα αρχαίων οικισμών, τα οποία όμως δεν έχουν αναδειχτεί.

Τα Κεραμειά είναι ένα μικρό χωριό στον οδικό άξονα Μυτιλήνης-Αγιάσου. Ενδιαφέρον έχει η παλαιά τρίτοξη γέφυρα πάνω στον παλιό δρόμο. Φιλοξένησε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίοι και έχτισαν την εκκλησία του χωριού, πιθανώς πάνω σε ό, τι είχε μείνει από κάποιο μεσαιωνικό οχυρό.

Οι Λάμπου Μύλοι είναι άλλο ένα χωριό – μπαλκόνι που έχει ο Δήμος Ευεργέτουλα. Στον δρόμο Μυτιλήνης- Καλλονής, είναι ένα σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες μέχρι σήμερα, που τους αποζημιώνει με τη θέα προς τον κάμπο της Γέρας. Παλαιότερα στο χωριό υπήρχαν πέντε νερόμυλοι και από αυτούς έμεινε το όνομα. Έξω από το χωριό, στον δρόμο προς την Καλλονή, βρίσκεται τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, που είναι ένα από τα πιο σπουδαία τεχνικά έργα της ρωμαϊκής εποχής στη Λέσβο. Αξίζει να το δει ο επισκέπτης και να χαρεί το τοπίο…

Η Μυχού βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, δίπλα σε μια καταπράσινη ρεματιά. Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι γιατί το χωριό είναι χτισμένο στο μυχό του Κόλπου Γέρας. Και σ΄ αυτό το χωριό φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από το δυτικό μέρος του χωριού αρχίζει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από πλατάνια και ρυάκια που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου. Μια διαδρομή εύκολη ακόμα και για όσους δεν τους αρέσει ο περίπατος. Μην διστάσετε, αξίζει τον κόπο… Μόνο έτσι θα ανακαλύψετε τις κρυφές ομορφιές του λεσβιακού τοπίου.

Μια … γαστριμαργική λεπτομέρεια για όσους … ξέρουν από ούζο… Κάθε Ιούλιο γίνεται στην περιοχή Πηγαδάκια η «Γιορτή της παπαλίνας», όπου στους επισκέπτες προσφέρεται δωρεάν ψητή σαρδέλα παπαλίνα, που την ψαρεύουν στον Κόλπο της Γέρας… Άλλη γεύση …

Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου, οπότε και γιορτάζει το εκκλησάκι.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τον Δήμο Ευεργέτουλα, στο τηλέφωνο 22510-93454/93037, από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Ευεργέτουλα, στο τηλέφωνο 22510-93045, αλλά και μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.evergetoulas.gr.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρίστος Καλουντζόγλου
Πηγή:http://walking-greece.ana-mpa.gr/
Make a Free Website with Yola.