27.02.2009

Eπίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Μυτιλήνη

Μυτιλήνη-
Ενάντια στα μονοπώλια και υπέρ του ανταγωνισμού αλλά σε όφελος της κοινωνίας τάχθηκε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας στη Μυτιλήνη τις πτήσεις της νέας αεροπορικής εταιρείας «Athens Airways». Με την ευκαιρία ο Πατριάρχης ευχήθηκε η πτήση Κωσταντινούπολη - Μυτιλήνη στην οποία επέβαινε να λειτουργήσει συμβολικά ως γέφυρα ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς ενώ δεν έκρυψε και τη χαρά του για το ότι επισκέπτεται τη Μυτιλήνη για τέταρτη φορά σαν Οικουμενικός Πατριάρχης. «Σαν το σπίτι μου νιώθω», είπε χαρακτηριστικά. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής και πλήθος κόσμου.
Σήμερα στις 10 το πρωί, ο Πατριάρχης θα προσκυνήσει στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη Μυτιλήνη και στις 10.45 θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Αναστάσιο Παπαληγούρα.
 
Στις 11.30 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη - προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στις Καμάρες της Μυτιλήνης και αμέσως μετά με τη συνοδεία του θα αναχωρήσει για το Μανταμάδο, όπου στις 12.30 θα προσκυνήσει στην εκκλησία του Ταξιάρχη. Στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής θα επισκεφθεί τα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ, στη Βαρειά, και στις 6,30 μ.μ. τη Μητροπολιτική κατοικία στο Χάλικα της Μυτιλήνης. Το πρόγραμμα της Παρασκευής θα κλείσει στις 7.30 το απόγευμα με τιμητική - πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από το Δήμο Αγιάσου. Το Σάββατο, στις 10:30 το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το προσκύνημα της Παναγίας στην Αγιάσο. Στις 12 το μεσημέρι θα ανηφορίσει στον Όλυμπο όπου στην περιοχή του χωριού Ασώματος θα εγκαινιάσει το «Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασωμάτου Λέσβου» και θα τιμηθεί από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η αναχώρηση του Πατριάρχη για την Κωνσταντινούπολη έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα του Σαββάτου.

04.03.2009

Εγκαινίασε περιβαλλοντικό κέντρο, γιόρτασε και τα γενέθλιά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Διπλή γιορτή...

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Μια μοναδική στιγμή έζησαν στον ορεινό Ασώματο της Λέσβου οι νέοι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό κέντρο των οποίων εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Μια γιορτή έκπληξη για τη μέρα των γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Σπάζοντας το πρωτόκολλο», άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων, ενώ μια τούρτα με 17 κεριά, όσες και οι επέτειοι γενεθλίων του Πατριάρχη που γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου και «γιορτάζει» κάθε τέσσερα χρόνια, προσφέρθηκε στον Πατριάρχη. Μαζί με τον Πατριάρχη γιόρτασε τα 11 γενέθλιά του ο Γιώργος Ιωάννου, ένα λυκόπουλο από τη Μυτιλήνη!

Το «Προσκοπικό Εκπαιδευτικό και Περιβαλλοντικό Κέντρο» στον Ασώματο, στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Λεσβιακού Ολύμπου, στεγάζεται στον παλιό παιδικό σταθμό του χωριού ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ι.Ε. Κοντέλλη Α.Ε.» που παραχωρήθηκε στην Προσκοπική Κίνηση. Είχε δημιουργηθεί για να στεγάσει τα παιδιά του Ασωμάτου, όμως το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής οδήγησε στο κλείσιμο και στην εγκατάλειψή του.

Με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την υλοποίηση του έργου από τον Δήμο Ευεργέτουλα, ο παλιός παιδικός σταθμός μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο νέων σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Γι' αυτό και η επιλογή των εγκαινίων του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γνωστό για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, λόγω των οποίων απέκτησε το προσωνύμιο του «πράσινου» Πατριάρχη.

«Βεβαίως», σημείωσε ο Πατριάρχης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους προσκόπους, «η αγάπη προς τη φύση αποτελεί βασική συνιστώσα του προσκοπικού ιδεώδους. Ομως οι ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις εις βάρος του περιβάλλοντος παγκοσμίως επιβάλλουν έγκαιρη αφύπνιση, διαρκή εγρήγορση και συστηματική ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνειδήσεως, όσο γίνεται ενωρίτερα, δηλαδή αισθήματος ευθύνης απέναντι εις τη Δημιουργία, την οποία ο Θεός εμπιστεύτηκε στον άνθρωπο».*


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2009

28.03.2009

Ξυλογλύπτες στον ορεινό Ασώματο
Γράφει: Βαγγελιώ Χρηστίδη


Στον Ασώματο αυτήν τη στιγμή λειτουργούν τρία εργαστήρια ξυλογλυπτικής. Συναντήσαμε δύο από τους ξυλογλύπτες που ζουν και δουλεύουν στο χωριό, τον κ. Προκόπη Κεφάλα, τον πιο «παλιό», εκπρόσωπο της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής, και τον κ. Γιώργο Συκομιτέλλη, η τέχνη του οποίου εκφράζει μια σύγχρονη τεχνοτροπία. Η δουλειά και των δύο, εντυπωσιακή…

Προκόπης Κεφάλας, ο… «παραδοσιακός»

Ο Προκόπης Κεφάλας είναι ξυλογλύπτης στον Ασώματο εδώ και 41 χρόνια. Δουλεύοντας χρόνια με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μαραγκός, είχε επαφή με το δούλεμα του ξύλου από μικρός. Από προσωπικό μεράκι και χωρίς κανένα δάσκαλο, το ‘68 ξεκίνησε να φτιάχνει ξυλόγλυπτα έργα.
«Μου άρεσε πολύ η δουλειά, εκείνα τα χρόνια τα πράγματα ήταν δύσκολα, δεν υπήρχαν πολλές δουλειές. Εγώ, όμως, δεν ήθελα να παίζω χαρτιά στο καφενείο. Δε μου έδειξε κανείς, μόνος μου ξεκίνησα», λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο, παλιότερα ήταν πολλοί αυτοί που ασχολούνταν με το ξύλο στο χωριό. Ωστόσο, «μετά τον Εμφύλιο τα είχαν παρατήσει όλοι, ο κόσμος έφευγε από το χωριό, είχαμε ένα κράτος διαλυμένο…».
Σήμερα, ετών 73, συνεχίζει το μεράκι του με αγάπη. Είναι τεχνίτης της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής. Φτιάχνει μπαούλα, κουτιά, καθρέφτες και έπιπλα, που διακοσμεί με στοιχεία από τη φύση, ανάλογα με το σχέδιο. «Πολλές φορές, οι περισσότεροι κάνουν ένα πράγμα, κάνουν παραγωγή, εγώ κάνω ένα τη φορά», λέει για τις δημιουργίες του. Χρησιμοποιεί ξύλα της περιοχής, κυρίως καρυδιά, καστανιά και λεύκα, αλλά και «καραγάτσι», ένα πιο ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ξύλο.
Το εργαστήρι του βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του χωριού. Μέσα, επικρατεί η μυρωδιά του ξύλου και τους τοίχους διακοσμούν παλιά εργαλεία, που έχει κρατήσει ο κ. Προκόπης από τη δουλειά του πατέρα του και του ίδιου, ως μαραγκών. Ματσόλες, ξιγυριστάρι, κουραστέρι, κινίσια, σημαδούρες, σμίλες, ροκάνη, πλάνια, σφιγκτήρες, είναι κάποια μόνο από τα εργαλεία, τόσο του μαραγκού, όσο και του ξυλογλύπτη, που βρίσκονται στο εργαστήρι του, παλιά και σύγχρονα μαζί. Μαζί με αυτά και ορισμένες από τις δημιουργίες του, εντυπωσιακά μπαούλα από ξύλο καρυδιάς και από καραγάτσι, με σκαλισμένα πάνω τους μοτίβα πουλιών και φυτών.
Δουλεύει κυρίως με παραγγελίες, οι οποίες προκύπτουν κατά κύριο λόγο μέσω γνωστών. Ωστόσο, σήμερα η δουλειά είναι πεσμένη, όπως μας λέει. «Παλιά, ερχόμουν στο εργαστήρι από τις 7 το πρωί και έφευγα 10 το βράδυ. Τώρα δεν έχω πολλή δουλειά, γιατί εδώ είναι ένας χώρος που θέλει διαφήμιση, εγώ δεν έχω μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Ίσως και ο κόσμος να νομίζει ότι είμαι πια μεγάλος», λέει. Εξάλλου, δραστηριοποιείται κυρίως ως μαραγκός, αλλά εργάζεται και ως αγρότης.
Το εργαστήρι του και όλα τα εργαλεία του, τα φυλάει μελλοντικά για το γιο του, ο οποίος έχει παρακολουθήσει μαθήματα ξυλογλυπτικής στη σχετική σχολή της Καλαμπάκας. Ωστόσο, λέει για τον ίδιο: «Θα παλεύω όσο μπορώ και όσο είμαι, είναι κάτι που κάνω από αγάπη…»
Τον κ. Προκόπη Κεφάλα μπορεί να τον βρει κανείς στο εργαστήρι του στον Ασώματο ή στα τηλέφωνα 22520 22015 (μαγαζί) και 22520 22994 (σπίτι).
Γιώργος Συκομιτέλλης, ο… «μοντέρνος»

Ο Γιώργος Συκομιτέλλης, γεννημένος στην πόλη της Μυτιλήνης και μεγαλωμένος σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, αφού οι γονείς του ήταν και οι δύο μουσικοί, είχε από μικρός επιρροές και επαφή με το ξύλο. Ο πατέρας του ήταν και οργανοποιός, κατασκευαστής σαντουριών. Αυτό στάθηκε και ως έναυσμα για να φύγει το ‘85 στην Καλαμπάκα, προκειμένου να σπουδάσει την τέχνη της ξυλογλυπτικής. Εκεί ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα, αρχικά πάνω στην παραδοσιακή και την εκκλησιαστική ξυλογλυπτική και στη συνέχεια την κλασσική, τη νεοκλασσική και την τέχνη του μπαρόκ.
Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το ’88 και άνοιξε το προσωπικό του εργαστήρι, το οποίο λειτούργησε για 10 χρόνια. «Περνώντας από όλα τα στυλ της ξυλογλυπτικής, αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι δικό μου», λέει. «Όμως, αν έχεις μπει σε κάποια καλούπια, πρέπει να βγεις΄.» Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει «αποχή από τα σκαρπέλα», έκλεισε το εργαστήρι του και για ένα χρόνο ασχολήθηκε με κάτι τελείως διαφορετικό… την κατασκευή παπουτσιών! «Επιστρέφοντας, άρχισα πλέον να μελετάω το ξύλο, να βλέπω τις ατέλειές του - τους ρόζους, που είναι τα σημεία γέννησης των νέων κλαδιών - και να δημιουργώ θέματα που το καθένα είναι διαφορετικό, αφού και κάθε ξύλο είναι διαφορετικό από τα άλλα. Η ελιά, για παράδειγμα, έχει πολλά νερά και σου δίνει έμπνευση για διάφορα θέματα. Ο ευκάλυπτος είναι μονόχρωμος, η καρυδιά έχει τα “μάτια” από όπου βγαίνει το νέο κλαδί…» Αυτή είναι και η «ξύλων ανάγνωση», όπως ονοματίζει το κομμάτι αυτό της δουλειάς του.
«Αργότερα, άρχισα να δουλεύω με τα “κενά”, όπου δημιουργώντας μια σύνθεση, το κυρίως σχήμα προκύπτει από το κενό και δε φαίνεται με την πρώτη ματιά. Γοητευμένος, συνεχίζω μέχρι σήμερα, βάζοντας και άλλα υλικά στο χώρο, όπως μέταλλα, πέτρες κ.λπ., είναι η λεγόμενη “trash art”, η τέχνη τού να δουλεύεις παλιά αντικείμενα σε αχρηστία και να δημιουργείς κάτι καινούργιο ή να αλλάζεις τη χρήση τους.»
Πριν από πέντε χρόνια βρέθηκε για πρώτη φορά στον Ασώματο, «για ένα ουζάκι». Γοητευμένος από την ομορφιά του χωριού και του τοπίου, αποφάσισε να μείνει μόνιμα εδώ.
Μπαίνοντας κανείς στο εργαστήρι του, εντυπωσιάζεται από την επιβλητικότητα των έργων του Γιώργου Συκομιτέλλη. Τις ιδέες του τις αντλεί από την καθημερινότητά του. Τα θέματα που αγαπά ιδιαίτερα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το φυτικό και το ζωικό βασίλειο, τη μυθολογία, αλλά και το βασικό προβληματισμό του, που είναι η έννοια του ανθρώπου, «είδους προς εξαφάνιση», όπως λέει. Ειδικά για τη μυθολογία, υποστηρίζει ότι η ίδια «σου λέει ότι μπορείς να βάλεις και τα δικά σου στοιχεία, να πλάσεις εσύ τη δική σου ιστορία…».
«Το παν βασίζεται, για μένα, στην παρατήρηση και την ψυχολογία της στιγμής», λέει. «Πάντα, ό,τι δημιουργείς είναι μοναδικό, ένα, γιατί κάθε στιγμή είσαι άλλος συναισθηματικά.»
Τα έργα του τα δίνει επιτόπου στο εργαστήρι, σε εκθέσεις ή κατά παραγγελία. «Στην αρχή, δυσκολευόμουν πολύ να αποχωριστώ έργα μου», λέει. «Μετά, κατάλαβα ότι είναι πολύ σπουδαίο να φεύγουν τα έργα, να τα παίρνει ο κόσμος, για να πεις αυτό που έχεις να πεις, Χαίρομαι όταν κάποιος παίρνει ένα έργο μου επειδή το καταλαβαίνει και όχι προς επίδειξη πλούτου…»
Θεωρεί πάντως ότι, παρ’ όλο που ο κόσμος ενδιαφέρεται και του αρέσει η Τέχνη, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά. «Όταν έχεις να σκεφτείς τις βασικές ανάγκες σου, δεν υπάρχει χώρος για Τέχνη…», λέει. Πολλοί πελάτες του, πάντως, είναι από άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού, όπως σημειώνει, έξω διαθέτουν έως και το ένα τρίτο του μισθού τους για την Τέχνη. «Εδώ έχουμε άλλες προτεραιότητες. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις από την Τέχνη. Αν δε ζούσα στο συγκεκριμένο χωριό, όπου ο ένας βοηθά τον άλλο και υπάρχει προσφορά και ανταλλαγή προϊόντων, θα ήμουν αναγκασμένος να κάνω άλλη δουλειά…»
Το Γιώργο Συκομιτέλλη μπορεί κανείς να τον βρει στο εργαστήρι του στον Ασώματο, καθώς και στο τηλέφωνο 6977-316062.
Επίσης, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του ηλεκτρονικά στο: art@sikomitelis.gr ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του: www.sikomitelis.gr
 

09.07.2009
Διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας στη Μυτιλήνη

Αισιοδοξία για το μέλλον εξέφρασαν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου.

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στη Λέσβο όπου σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον ορεινό Ασώματο του νησιού.

Με ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον, εκφράστηκαν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου. Ο υπεύθυνος του Κέντρου, Μιχάλης Καπιωτάς εκδήλωσε τη χαρά του για τα εγκαίνια αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν δύο χρόνια κανένας δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα το μέρος θα γινόταν ένα παλάτι».

Ο δήμαρχος Ευεργέτουλας, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του Ασώματου ως παραδοσιακού οικισμού, μίλησε, στη συνέχεια, για τη λειτουργία του ΚΠΕ Ασωμάτου, αναφερόμενος στις μοναδικές υπηρεσίες που αυτό προσφέρει τόσο στους μαθητές, όσο και στην ανάπτυξη του χωριού, του νησιού και της χώρας.

Κλείνοντας, ο κ. Πολυπαθέλλης ανέφερε τα έργα που εκκρεμούν και τον προϋπολογισμό τους (ανέγερση εκθεσιακού χώρου, ξενώνας φιλοξενίας μαθητών, αύλειος χώρος μεταξύ των κτιρίων, κλπ.) περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ζητώντας τη συνδρομή του υφυπουργού, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

«Η παρουσία του κ. Λυκουρέντζου στα εγκαίνια του ΚΠΕ έχει σημειολογική αξία, αφού δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα θέματα του περιβάλλοντος», ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γιαννέλλης.

Από την άλλη μεριά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης που παρέστη και αυτός στα εγκαίνια δήλωσε: «Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 1999, για να επιλεγεί ο Ασώματος ως έδρα του κέντρου με αποτέλεσμα την πρώτη απόφαση το 2002 του τότε υπουργού Π. Ευθυμίου. Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρώην και στην νυν αρχή του Δήμου Ευεργέτουλα, στην Εκπαιδευτική Κοινότητα και στο Διευθυντή του Κέντρου, που προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Ευχαριστώ για τις προσπάθειες όλων όσων συνεργάστηκαν και συνεργάζονται για να φτάσουμε στο ηθικό αποτέλεσμα του ΚΠΕ Ασωμάτου. Αποδεικνύουμε ότι, όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της συνεργασίας έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Ως πολιτικός, επιμένω πάντα στο να υπερασπίζομαι αυτήν την άποψη», είπε κατά την ομιλία του ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος ανέφερε ότι μέσα στην τελευταία διετία, τα ΚΠΕ σε όλη την Επικράτεια έχουν αυξηθεί κατά 13, ενώ υλοποιούνται 6.500 προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές.

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος αποδέχθηκε τις προτάσεις του κ. Πολυπαθέλλη και απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, Γιάννη Λέκκα, τού ζήτησε να τις εξετάσει και να προβεί σε ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, στα πλαίσια των διαθέσιμων δυνατοτήτων. Επίσης, ο υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα Σχολικής Στέγης του Νομού Λέσβου. Είχε προηγηθεί, προχθές, ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Στρατή Τζιμή.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης στη Νομαρχία, ο υφυπουργός μίλησε για το πρόγραμμα που ακολούθησε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε τόσο με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννη Λέκκα, όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο, στους οποίους έδωσε εντολές για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


11.07.2009


Εγκαίνια με το νου στην ολοκλήρωση του έργου.

Ολοκληρώθηκε, εχθές το μεσημέρι (09.07.2009), η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη Λέσβο. Λίγο πριν την αναχώρησή του εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ασωμάτου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στη νομαρχία με τοπικούς παράγοντες, για θέματα αρμοδιότητάς του. Τόσο ο υφυπουργός όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του ΚΠΕ, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για όσους συνεργάστηκαν για το έργο, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε και για την ένταξη των υπολειπόμενων εργασιών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.Με ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον εκφράστηκαν όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου εχθές το πρωί. Ο κ. Λυκουρέντζος ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου για τους οποίους εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια, συγχαίροντας τους υπευθύνους. Ακολούθησε αγιασμός και στη συνέχεια οι σχετικές ομιλίες των παρευρισκόμενων παραγόντων, ενώ ο υφυπουργός έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων ευχόμενος να είναι «καλότυχο». Σημαντικό το έργο τουΟ υπεύθυνος του Κέντρου, Μιχάλης Καπιωτάς, εκδήλωσε τη χαρά του για τα εγκαίνια, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν δύο χρόνια κανένας δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα το μέρος θα γινόταν ένα “παλάτι”».Ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του Ασώματου ως παραδοσιακού οικισμού, μίλησε στη συνέχεια για τη λειτουργία του ΚΠΕ Ασωμάτου, αναφερόμενος στις μοναδικές υπηρεσίες που αυτό προσφέρει, τόσο στους μαθητές όσο και στην ανάπτυξη του χωριού, του νησιού και της χώρας, αφού «φέρνει τους επισκέπτες κοντά στη φύση και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αυριανούς πολίτες με αρχές και απόψεις για το περιβάλλον».Στη συνέχεια, ο κ. Πολυπαθέλλης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΚΠΕ, λέγοντας ότι ξεκίνησε με ελάχιστα μέσα και υποδομές, ενώ ανέφερε όλους τους φορείς και τα Προγράμματα από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες εξέφρασε για την οικογένεια Κοντέλη, για τη στήριξή της στην προσπάθεια δημιουργίας του ΚΠΕ. Κλείνοντας, ο κ. Πολυπαθέλλης ανέφερε τα έργα που εκκρεμούν και τον προϋπολογισμό τους (ανέγερση εκθεσιακού χώρου, ξενώνας φιλοξενίας μαθητών, αύλειος χώρος μεταξύ των κτηρίων κ.λπ.) - περίπου 1,5 εκατ. ευρώ - ζητώντας τη συνδρομή του υφυπουργού, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.«Κύριε υφυπουργέ, γνωρίζουμε καλά ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι από τους βασικούς πυλώνες του Προγράμματος Εκπαίδευσης του υπουργείου σας. Για ένα τόσο σημαντικό έργο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι απόλυτη προτεραιότητα. Το ΚΠΕ Ασωμάτου φιλοδοξεί να διαδραματίσει το δικό του γόνιμο ρόλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυπαθέλλης.Οι πολιτικοί«Η παρουσία του κ. Λυκουρέντζου στα εγκαίνια του ΚΠΕ έχει σημειολογική αξία, αφού δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα θέματα του περιβάλλοντος», ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γιαννέλλης.Από την άλλη μεριά, ο παρών στα εγκαίνια πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 1999 για να επιλεγεί ο Ασώματος ως έδρα του Κέντρου, με αποτέλεσμα την πρώτη απόφαση το 2002, του τότε υπουργού κ. Π. Ευθυμίου. Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρώην και στη νυν Αρχή του δήμου Ευεργέτουλα, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο διευθυντή του Κέντρου, που προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος, στο εξής, θα πρέπει να είναι η στενότερη συνεργασία του ΚΠΕ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα το Τμήμα Περιβάλλοντος.»Δέσμευση για ένταξη στο ΕΣΠΑ«Ευχαριστώ για τις προσπάθειες όλων όσοι συνεργάστηκαν και συνεργάζονται για να φτάσουμε στο ηθικό αποτέλεσμα του ΚΠΕ Ασωμάτου. Αποδεικνύουμε ότι όταν δείχνουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της συνεργασίας, έχουμε λαμπρά αποτελέσματα. Ως πολιτικός, επιμένω πάντα στο να υπερασπίζομαι αυτήν την άποψη», είπε κατά την ομιλία του ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος ανέφερε ότι μέσα στην τελευταία διετία τα ΚΠΕ σε όλη την επικράτεια έχουν αυξηθεί κατά 13, ενώ υλοποιούνται 6.500 προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές.Τόνισε, πάντως, αναφερόμενος σε σχετική ερώτηση που όπως είπε τού έγινε κάποτε από μαθητή, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων να θέσει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά «συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας στάσης ζωής πιο συνειδητής για τους μαθητές, αυριανούς ηγέτες, που θα μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις».Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε την αποδοχή του για τις προτάσεις του κ. Πολυπαθέλλη και απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, Γιάννη Λέκκα, του ζήτησε να τις εξετάσει και να προβεί σε ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των διαθέσιμων δυνατοτήτων.Στον κ. Λυκουρέντζο δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, τόσο από τον κ. Καπιωτά, όσο και από τον κ. Πολυπαθέλλη, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα και να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για το ΚΠΕ Ασωμάτου και για το χωριό, μέσα στο οποίο μία έκδοση των ΕΛΤΑ και του ΚΠΕ, που περιελάμβανε συλλεκτική συλλογή γραμματοσήμων.Στον Ασώματο επίσης ο υφυπουργός ξεναγήθηκε και στο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασωμάτου, από τον περιφερειακό έφορο Προσκόπων Λέσβου, Στρατή Μπαλάσκα, από τον οποίο ενημερώθηκε για το έργο, αλλά και για τις ελλείψεις, και φυσικά τις ανάγκες του Κέντρου. Ο κ. Μπαλάσκας έδωσε στον κ. Λυκουρέντζο το ημερολόγιο των Προσκόπων που έχει φιλοτεχνηθεί από τα παιδιά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και είναι αφιερωμένο στα φυτά και την παράδοση του νησιού, και ένα λεύκωμα με τα «Εικαστικά» του Γιάννη Ρίτσου.
Βαγγιελιώ Χρηστίδου
Πηγή [emprosnet.gr]
Make a Free Website with Yola.