ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

                                           

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτου έχει εγκαινιασθεί την 1η  Ιουλίου 1796 επί αρχιερατείας Ιερεμίου (ανάγλυφη  επιγραφή στο υπέρθυρο του Ιερού Ναού) είναι Τρίκλιτη Βασιλική Λεσβιακού Ρυθμού και έχει χαρακτηρισθεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βυζαντινό Μνημείο, λόγω της παλαιότητάς του και της αρχιτεκτονικής του αίγλης. Στο πέρασμα των δύο αιώνων, περίπου, συντηρήθηκε αρκετές  φορές με την οικονομική  και εθελοντική βοήθεια των πιστών, προσπαθώντας πάντα να μην γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί η καλαισθησία του Ιερού Ναού. Η τελευταία ανακαίνιση στο εσωτερικό του Ιερού Ναού είχε πραγματοποιηθεί το 1978 επί εφημερίας π. Ευστρατίου Καλομιτζή κατά την οποία έγινε η διακόσμηση των χρωμάτων.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την καθολική ανακαίνιση-συντήρηση-ανάδειξη του Ιερού Ναού ως Βυζαντινό Μνημείο. Έτσι με αποφάσεις του Εκκλησιατικού Συμβουλίου, με την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και με την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  πραγματοποιήθηκε η αρμολόγηση των εξωτερικών τοίχων του Ιερού Ναού, η ανακατασκευή του πλακόστρωτου στον αύλειο χώρο, η αντικατάσταση των παραθύρων, της ηλεκτρολογικής και ηχητικής εγκατάστασης και άλλα μικρότερα έργα όλα με την  βοήθεια των ενοριτών και προσκυνητών του Ιερού μας Ναού.

 Από τις αρχές του 2008 αποφασίστηκε  να περατωθεί η συντήρηση του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού (λόγω των εκτεταμένων φθορών στα στασίδια, στους σοβάδες και στους χρωματισμούς) και για το λόγο αυτό συντάχθηκε αρχιτεκτονική μελέτη η οποία κατατέθηκε στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 14-11-2008 και εγκρίθηκε στις 29-1-2009. Η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση επιχρισμάτων (σοβάδες), και γύψινου διακόσμου σύμφωνα με την τεχνοτροπία του Ιερού Ναού, αποκατάσταση χρωματισμών κιόνων, τέμπλου και ξύλινων προσκυνηταρίων σε απομίμηση μαρμάρου, αντικατάσταση στασιδιών όμοια με τα υπάρχοντα στασίδια, αντικατάσταση του 4ου από τα ανατολικά κίονα, νέα τελάρα φεγγιτών και υαλοστάσια, συντήρηση ιερών Εικόνων και Κιβωρίου Αγίας Τραπέζης και άλλες μικρότερες εργασίες οι οποίες αποβλέπουν εκτός από την συντήρηση και στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του Ιερού Ναού. Οι εργασίες άρχισαν στις 20-3-2009 και προβλέπεται να περατωθούν πριν από το Πάσχα του 2010 και ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στις ογδόντα χιλιάδες Ευρώ, από τα οποία 40.000 Ευρώ θα καλυφθούν από επιχορήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και τα υπόλοιπα από δωρεές των πιστών και το ταμείο του Ιερού Ναού. Όποιος θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για το έργο ή οτιδήποτε αφορά τον Ιερό Ναό μπορεί να επικοινωνεί με τον εφημέριο του Ιερού Ναού και στο τηλ. 22520-22504.

Τέλος  θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο της Εκκλησίας και των οποίων τα ονόματα μνημονεύονται στην Αγία Πρόθεση του Ιερού Ναού.


π. Χρήστος Καραφασούλης

 

Εικόνα ΠΡΙΝ τη συντήρησή της 

 

Εικόνα ΜΕΤΑ τη συντήρησή της 

 

Εικόνα από το εσωτερικό του Ιερού Ναού (Νο.1)  

 

Εικόνα από το εσωτερικό του Ιερού Ναού (Νο.2) 

 

Λεπτομερή μελέτη για τα επόμενα βήματα απο την συντηρήτρια αγιογραφιών

 

τελευταία ανάρτηση 25/10/2009 

Make a Free Website with Yola.